Horus forklarer
Utbytte
Utbytte er den delen av opptjent overskudd som et selskap kan utbetale til sine aksjonærer, regulert av Aksjeloven. Vanligvis baseres utbyttet på selskapets overskudd og utgjør en andel av dette, men det kan også utbetales fra tidligere opptjente, ikke utdelte overskudd, selv om selskapet har gått med underskudd det siste året.
Når utbytte utbetales
Utbetaling av utbytte må skje innen seks måneder etter at det er vedtatt på generalforsamlingen. Den årlige ordinære generalforsamlingen må avholdes innen seks måneder etter regnskapsårets slutt, altså innen 30. juni for regnskapsåret 2024.
Beslutningen om utbytte tas på generalforsamlingen, og styret i selskapet foreslår utbyttet. Generalforsamlingen kan ikke vedta et høyere utbytte enn det styret foreslår.
Ekstraordinært utbytte og tilleggsutbytte
I tillegg til ordinært utbytte finnes det to andre måter å ta ut utbytte på, nemlig ekstraordinært utbytte og tilleggsutbytte, som kan utbetales når som helst i løpet av året.
Ekstraordinært utbytte
Ekstraordinært utbytte kan utbetales av selskaper som har gått med overskudd så langt i året, men som ikke vil vente til neste års generalforsamling. Tidligere måtte en revisor bekrefte regnskapet før ekstraordinært utbytte kunne utbetales, men fra 2021 er ikke dette kravet lenger gjeldende. Det kreves imidlertid en balanserapport som må sendes inn til Brønnøysundregistrene.
Tilleggsutbytte
Tilleggsutbytte kan benyttes for å ta ut overskudd fra tidligere år som ennå ikke er utdelt. For eksempel, hvis selskapet ble stiftet i januar i år, kan ikke tilleggsutbytte brukes, da det ikke finnes et årsregnskap med opptjent overskudd fra tidligere år.
Skatt på utbytte
Skatt på utbytte til privatpersoner
For inntektsåret 2023 er skatten på utbytte til privatpersoner 37,8 prosent. Dette innebærer at utbytte som utbetales i 2024 for 2023, beskattes med denne satsen. Beregningen ser slik ut:
22 prosent (selskapsskatt) x 1,72 (oppjusteringsfaktor) = 37,8 prosent
Skatt på utbytte til selskap
Hvis aksjene eies gjennom et annet selskap, er utbyttet nærmest skattefritt, med en skatt på opptil 0,66 prosent. Dette kalles fritaksmetoden og gjøres ofte ved å opprette et holdingselskap. Et holdingselskap eier aksjer i andre selskaper og kan reinvestere utbyttet skattefritt.
La Horus hjelpe deg!
Med Horus kan du få en oversikt over hvor mye du kan ta ut som utbytte i din bedrift. Vårt system hjelper deg å lage presise prognoser og budsjetter, og gir deg innsikt i nøkkeltall som utbytte, inntekt og resultat. Besøk Horus for å lære mer!