Horus forklarer

Merverdiavgift (MVA)

Merverdiavgift, ofte forkortet til MVA, er en statlig avgift som legges på kjøp og salg av varer og tjenester. Foretak som er MVA-registrerte, legger MVA til sine salg og får fradrag for MVA på sine innkjøp til bedriften.


Hva er MVA?

MVA er verken en inntekt eller en utgift for bedriften. Det er sluttkjøperen, som ofte er forbrukeren, som betaler MVA på varene eller tjenestene, vanligvis 25 prosent. Det er imidlertid utgifter bedriften ikke får fradrag for, som innkjøp av mat til ansatte eller drivstoff til personbiler.

MVA for små foretak

Hvor mye MVA du har krevd inn og betalt, rapporteres til staten via MVA-meldingen. Dette avgjør hvor mye du skylder eller har til gode i MVA:

MVA på salg − MVA på kjøp/utgifter = Skyldig eller tilgode MVA

Små eller nystartede foretak er ofte ikke MVA-registrerte. De legger derfor ikke MVA til sine salgspriser og får heller ikke fradrag for MVA på utgiftene sine.

Unntak og fritak fra MVA

Det finnes unntak og fritak for enkelte varer og tjenester som alltid selges uten MVA.

MVA-satser

Norge har fire hovedsatser for MVA:

  • Generell sats: 25 prosent, som gjelder de fleste varer og tjenester.
  • Næringsmidler (mat og drikke): 15 prosent.
  • Inngangsbilletter til kulturinstitusjoner, overnatting, persontransport: 12 prosent.
  • Villtlevende marine ressurser: 11,11 prosent.

Disse satsene kan endres årlig av myndighetene.

MVA-registrering

En virksomhet blir MVA-pliktig når den har solgt MVA-pliktige varer eller tjenester for 50 000 kroner i løpet av de siste 12 månedene. Da må virksomheten registreres i MVA-registeret. Inntil denne grensen er nådd, skal det ikke legges til MVA på salg, og MVA på innkjøp kan ikke fradragsføres. Ved MVA-registrering må tidligere fakturaer etterfaktureres med MVA.

Registreringen skjer via Skatteetatens skjema for registrering i Merverdiavgiftsregisteret. Søknaden behandles som regel raskt, men det kan ta noen dager.

MVA-terminer

De fleste leverer MVA-meldingen annenhver måned, totalt seks ganger i året. MVA-meldingen og eventuell skyldig MVA skal være levert innen en måned og ti dager etter hver termin:

  • Januar/februar – 10. april
  • Mars/april – 10. juni
  • Mai/juni – 31. august
  • Juli/august – 10. oktober
  • September/oktober – 10. desember
  • November/desember – 10. februar

La Horus hjelpe deg med MVA-beregning

Horus gjør MVA-beregningen i prognoser enkel og automatisk for deg. Vår løsning beregner MVA på salg og kjøp fra budsjettet ditt, og inkliuderer dette i likviditetsbudsjettet. Med Horus kan du spare tid og redusere risikoen for feil i MVA-håndtering i likviditetsbudsjettet. Besøk horus.no for å se hvordan vi kan hjelpe deg.