Horus forklarer
Egenkapital
Egenkapital refererer til verdien av en eiers investering i en virksomhet eller eiendel, som en bolig eller bil. Det er en viktig økonomisk indikator for både bedrifter og enkeltpersoner.
Hva er egenkapital?
Egenkapital i et selskap kan deles inn i to hovedtyper:
- Innskutt egenkapital
- Opptjent egenkapital
Egenkapital er ikke et spesifikt beløp som skylder eller har til gode, og påvirker ikke resultatet ditt eller skatteplikten direkte. Men den spiller en viktig rolle når noen vurderer å kjøpe virksomheten din eller når banken vurderer å gi lån.
Innskutt egenkapital
Innskutt egenkapital er verdier som eierne har bidratt med til virksomheten, ofte ved oppstart. Den består vanligvis av:
- Aksjekapital: Aksjekapital er en fastlåst sum, og eventuelle endringer må meldes til Foretaksregisteret.
- Overkurs: Overkurs er differansen mellom hva man har betalt for noe og hva det er verdt.
- Annen innskutt kapital: Annen innskutt kapital er andre typer verdier som eierne har bidratt med til virksomheten.
Opptjent egenkapital
Opptjent egenkapital er overskudd som virksomheten har tjent opp siden starten og ikke er utbetalt som utbytte.
Egenkapital i aksjeselskaper
Egenkapital er en indikator på en bedrifts verdi. For bedrifter med gjeld gir verdien av eiendelene ikke et fullstendig bilde. Man må trekke gjelden fra eiendelenes verdi for å få egenkapitalen.
Negativ egenkapital
Hvis gjelden overstiger eiendelene, er egenkapitalen negativ. Dette skjer når selskapet har underskudd som har redusert egenkapitalen. Styret har da en plikt til å iverksette tiltak for å øke egenkapitalen, som å hente inn ny kapital eller forbedre driften.
Hvorfor er egenkapital viktig?
Egenkapital er viktig fordi det viser hvor mye penger som er igjen til eierne etter at alle gjeldene er betalt. Jo større egenkapital, jo mer sikkerhet har eierne for sine investeringer.
Usikker på kapitalbehovet?
Få hjelp til å beregne riktig kapitalbehov med Horus. Vårt system analyserer din bedrifts økonomiske situasjon og hjelper deg å planlegge fremtidig kapitalbehov basert på historiske data og vekstplaner.